Skrytá Trnávka

Nápad prejsť si podzemnú časť toku Trnávky mi v hlave vznikol už dávnejšie, ale konkrétne som sa ním začal zaoberať až po prechode zamrznutou Trnávkou v januári 2017. Ak ste nevideli, pozrite si tu.

O pár mesiacov na to som sa stretol s Mirom Beňákom, architektom stojacim za projektom Čierne Diery. S Mirom sme sa bavili aj na tému zakrytej Trnávky a dohodli sme sa, že toto podzemie niekedy v budúcnosti skúsime prejsť. A to sa teraz podarilo. 

Nahodíme štýlové oblečko (gumáky a staré mikiny), rebrík na rameno a hor sa do mesta. Pri knižnici sa stretávame s ostatnými členmi výpravy. Zvedavé pohľady okoloidúcich sme radšej prehliadame a pristaveným rebríkom sme zlezieme do podzemia. Do nosa udiera silný zápach a v temnote sa hemží pár vypasených krýs. Všetkým nám nadšením zasvietia oči. Pre chalanov z Čiernych Dier (a nielen nich) je to prirodzené prostredie. 

Hoci úsek prekrytej Trnávky pod námestím SNP je dlhý iba cca 400 metrov, prejsť nám ho trvá asi 30 minút. Foťáky cvakajú, architekti debatujú o histórii miesta a pri "Promenáde" spolu skúmame možnosti zvýšenia hladiny potoka. Ale viac informácií o histórii prekrytia Trnávky ako aj o možnosti zvýšenia hladiny potoka vám prinesú kompetentnejší. Určite sledujte Čierne Diery, kde čoskoro nájdete článok na túto tému. 

Nech sa páči, fotoreport z temnoty v centre Trnavy.

Previous
Previous

Krásne Vianoce pre naozaj všetkých

Next
Next

Dlhá cesta k rande foteniu